Hírek

Állati újdonságok

Bölény tenyészcsapat a Marosvásárhelyi Állatkertben

Facebook
Twitter
LinkedIn

Az állatkertek jelentős mértékben hozzájárulhatnak, és hozzá is járulnak a vadon élő állat-, növény- és gombafajok védelméhez, megőrzéséhez. Számos olyan területet van, ahol ezek az intézmények fontos szerepet játszhatnak, illetve játszanak a veszélyeztetett fajok védelmét szolgáló erőfeszítésekben. Ilyen terület például a fenyegetett fajok ex situ, tehát természetes élőhelyen kívüli, természetvédelmi célú szaporítása, az állatkerti tapasztalatoknak a vadon élő állományok védelmében való felhasználása, vagy éppen a természetes élőhelyükön már kihalt fajok megőrzése is.

Állatkertünk is teret biztosít a természetvédelmi munkának. A Marosvásárhelyi Állatkert az első romániai állatkert, amely részt vesz az európai bölény megmentéséért indított programban. Ennek első lépése volt a bölényünknek a Kaukázusba való szállítása. Most az egyedül maradt bikánk mellé 3 új bölénytehén került, amelyek tenyészcsapatot alkothatnak.

A 3 bölénytehén közül egy Németországból (Nürnberg), kettő pedig a miskolci állatkertből Magyarországról érkezett. Mindhárom tehén tavalyi, vagyis életkora 1 és 2 év közötti. Mint ismeretes az európai bölény 3 éves korára éri el az ivarérett kort. A két miskolci bölény tegnap este érkezett meg Marosvásárhelyre, de csak ma reggel engedték ki őket a kifutóikba.

#

Iratkozz fel hírvelünkre!

Értesülj emailben híreinkről.

Zoo útlevél