Grădinile zoologice joacă un rol esențial în diferite domenii, unde se pot implica și ajută în eforturile de protejare a speciilor aflate în pericol. Un astfel de domeniu este reproducerea ex situ a speciilor amenințate, adică în afara habitatului natural, folosirea experiențelor din grădinile zoologice pentru protejarea populațiilor sălbatice și, de asemenea, conservarea speciilor care au dispărut deja din mediul lor natural.
Grădina Zoologică din Tg Mureș marchează o premieră în România, implicându-se activ în programul european de salvare a zimbrului. Primul pas în acest proiect a fost transportul zimbrului nostru în Caucaz. Acum, alături de taurul nostru solitar, am introdus trei femele zimbru, deschizând calea pentru formarea unui grup de reproducere.
Femelele provin din Germania (Nürnberg) și din grădina zoologică din Miskolc, Ungaria.Cele din Miskolc au ajuns ieri seara, și au fost introduse în padocul lor astăzi dimineața. Femelele au vârsta cuprinsă între 1 și 2 ani. După cum știm, zimbrul european atinge maturitatea sexuală la vârsta de 3 ani.
Grădina Zoologică din Tg Mureș este dedicat nu doar divertismentului publicului, ci și contribuției active la conservarea biodiversității și la protejarea speciilor vulnerabile. Prin aceste acțiuni, ne alăturăm eforturilor globale pentru păstrarea frumuseții și diversității naturii noastre, punând în aplicare soluții concrete pentru a opri dispariția speciilor în pericol.